Antik Şehir TEB – THEBES

TEB – THEBES
Anıtlar ve Tapınaklar Şehri

Thebes, Yeni Krallık döneminde (MÖ.1707-c.1069) Mısır’ın ve tanrı Amun’un (Amon veya Amen) başkentiydi. Kutsal adı P-Amen veya “Amen’in evi” anlamına gelen Pa-Amen’dir. Aynı zamanda Mısırlılar tarafından Wase veya Wo’se (şehir) ve Usast veya Waset (güney şehri) olarak biliniyordu ve Nil Nehri’nin her iki tarafında ana şehir doğu kıyısında ve geniş nekropolü batı kıyısında inşa edildi.

Şehir, 93 km2’lik bir alanı kaplar ve modern Kahire’nin yaklaşık 675 km güneyindedir. Günümüzde Luksor ve Karnak antik Thebes bölgesindedir. Çevresinde Krallar Vadisi, Kraliçeler Vadisi, Ramesseum (Ramses II tapınağı), Ramses III tapınağı ve Kraliçe Hatshepsut Tapınağı gibi Mısır’daki en önemli arkeolojik alanlardan bazılarına sahiptir. 

Thebes  MÖ 3200’lerde büyük ölçüde tanrı Amun kültünün popülaritesindeki artıştan dolayı, zenginliği ve ihtişamıyla biliniyordu. MÖ 8. yüzyılda Thebes daha iyi günler gördükten çok sonra Amarna döneminde (MÖ 1353-1336) Thebes nüfusu 80.000 civarında olan dünyanın en büyük şehridir. Aynı zamanda Akhenaten hükümdarlığını öncüllerinden önemli ölçüde ayırmak için başkenti Thebes’ten özel yaptığı şehri Akhetaten’e taşıdı. Oğlu Tutankhamun tahtı aldıktan sonra başkenti Thebes’e geri getirdi. Amun’un güçlü rahipleri güçlerini XX. Hanedanlık döneminde (MÖ 1190-1069) kentten firavunlar olarak hüküm sürdürebilecekleri noktaya kadar pekiştirdiler.

Thebes başkent olarak Ramses II (MÖ 1279-1213) tarafından Per-Ramesses’e (eski Avaris kenti yakınında) taşındıktan sonra bile Mısır tarihi boyunca önemli bir kült merkezi ve hac yeri olarak devam etti. Ramsesler Dönemi’nde Amun rahipleri Thebes’ten hüküm sürerken firavun Per-Ramses’ten yönetiyordu. Şehir bu süre zarfında ihtişamla özellikle Amun Tapınağı’nda büyümeye devam etti. M.Ö. 666’da Asurlar tarafından yeniden inşa edildi ve sonunda MS 1. yüzyılda Roma tarafından yok edildi.

Ramesseum

Eski Krallık zamanında (MÖ 2316-2181 civarı) şehir Yukarı Mısır’da yerel kabileler tarafından kontrol edilen küçük bir ticaret garnizonuydu. İlk Ara Dönemde (MÖ 2181-2040) krallık hükümdarlar başkenti Herakleopolis’e taşıyana kadar Memphis’te merkezlendi. Bununla birlikte eski başkentte olduğu gibi orada da etkisizdi ve bu Thebes’teki yerel barış yargıçlarını merkezi hükümete karşı yükselmeye teşvik etti. Şehir kendilerini telif hakkı olarak kuran Intef I, Mentuhotep I ve Intef II gibi güçlü valilerin önderliğinde daha da güçlenmeye başladı. Intef II Herakleopolis’teki krallara karşı Mısır’ın gerçek kralı olarak kendini ilan etti.

Theban hükümdarları üstünlük ve toprakları tek bir kural altında birleştirmek için Herakleopolis kralları ile savaş yürüttü. Bir Theban prensi olan Mentuhotep II sonunda MÖ 2055’te Herakliopolitan krallarını yenerek Mısır’ı Theban egemenliği altında birleştirdi. II.Mentuhotep’in zaferi tanrılarını ve şef Amun’u Aşağı Mısır’ınkine yükseltti. Bu tanrı yerel bir doğurganlık tanrısından evrenin yüce varlığına ve yaratıcısına kadar büyüdü. Thebes’in kendisinin tıpkı dünyanın yaratılışı sırasında ben-ben’in ilkel höyüğünün dönen sularından yükseldiği gibi Nil’in sularından çekilen Amun’un elleriyle oluşturulduğu düşünülüyordu. Orijinal yaratılış hikayesinde, tanrı Atum veya Ra ben-ben üzerinde durur ve yaratılış çalışmalarına başlar. Amun, yaratıcı tanrı Atum’un ve güneş tanrısı Ra’nın bir kombinasyonuydu ve bu yüce efendi yaratılışın başında ilk kuru dünyada durduğundan Thebes yeryüzündeki kutsal yerdi ve belki de orijinal olarak kabul edildi. 

Mentuhotep II

Amun’un kuşatılması, şehirde yüzyıllarca ibadet edilecek olan Amun, Mut ve Khonsu’nun Theban Üçlüsü olarak bilinen üçlünün ortaya çıkmasına neden oldu. Amun güneşi ve yaratıcı gücü temsil ediyordu; Mut, karısı güneş ışınları ve her şeyi gören göz olarak sembolize edildi; Khons Ay’ı temsil ediyordu. Amun ve Mut’nun oğluydu. Merhametli Khons olarak bilinir, kötü ruhları yok eder ve şifa veren bir tanrıydı. Yukarı Mısır’ın bu üç tanrısı, Aşağı Mısır’da orijinal isimleri altında ibadet edilmeye devam eden ancak nitelikleri Thebes’in Amun, Mut ve Khonsu’larına aktarılan önceki tanrılar Ptah, Sekhmet ve Khonsu’nun alt tanrılarından alınmıştır.

Bu tanrıların popülaritesi doğrudan Thebes’in gelişimine, zenginliğine ve statüsüne yol açtı. Üçlü tanrı ibadetine adanmış Karnak Tapınağı’nın inşasına bu süre başlandı (M.Ö. 2055 civarı) ve tapınak daha fazla ayrıntı eklendikçe önümüzdeki 2000 yıl boyunca boyut ve ihtişamı büyümeye devam edecekti. Dünyada şimdiye kadar yapılmış en büyük dini yapı olmaya devam ediyor. Tapınağın ayinlerini yöneten Amun rahipleri sonunda firavunun otoritesini tehdit edecek kadar güçlü büyüyecekler ve Üçüncü Ara Dönem (MÖ 1069-525) ile Amun rahipleri Üst Mısır’ı Thebes’ten yöneteceklerdi.

Thebes prensleri Delta bölgesinin gizemli Hiksos yöneticilerine karşı durduğunda, Thebes İkinci Ara Dönemde (MÖ 1640-1532) statü olarak büyüdü. Hiksoslar Mısır’ı istila eden veya bölgeye göç eden ve sürekli olarak iktidarı ele geçiren bilinmeyen bir kökene ve etnik kökene sahip insanlardı. MÖ 1650’de sıkı bir şekilde Mısır’ı kontrol altına aldılar.Daha sonraki Mısır tarihçileri tarafından, kanıtlar kültüre birçok yenilik ve iyileştirme getirdiklerini düşündürse de baskıcı yabancılar olarak kabul edildi.

Mısır yeniden istikrara kavuşurken din ve dini merkezler gelişti ve Thebes’den başka hiçbir şey yoktu. Thebes’in türbeleri, tapınakları, kamu binaları ve terasları güzelliği ve ihtişamı ile eşsizdi. Diğer tüm şehirlerin ‘Thebes modelinden sonra’ değerlendirildiği yazılmıştır. Büyük tanrı Amun’un gücü ve güzelliği, kutsal şehir Thebes’e tam olarak yansıtılmalıydı ve her bina projesi, bu tanrının ihtişamını ilan etmek için sonuncusunu yapmak istedi. XVIII. Hanedan’ın Tuthmosidleri (MÖ 1550-1307) servetlerini Thebes üzerindeki zenginleştirdi ve Mısır başkentini Mısır’daki en görkemli şehir haline getirdi. Karnak Tapınağı üzerinde çalışmalara devam edildi ancak diğer tapınaklar ve anıtlar da yükseldi. Antik Thebes’in en büyük anıtlarının çoğu bu dönemde inşa edildi. Amarna döneminde kısa bir kesintiye uğramıştır.

Akhenaten döneminde Thebes’teki Amun rahipleri o kadar güçlü olmuşlardı ki firavundan daha fazla toprağa sahiptiler. Akademisyenler bu durumun Amenhotep IV’ü tek tanrılı davranışı benimsemeye ve güneş tanrısı Aten’i – en yüksek tanrıyı ilan etmeye itmiş olabileceğine inanıyorlar. Akhenaten diğer tanrıların varlığını inkar ederken rahiplerin servetinin ve gücünün kaynağını etkili bir şekilde kesti. Aten dışındaki tüm tanrılara ibadet yasaklandı, kutsal simgeler ve heykeller yok edildi. Amun tapınakları kapandı. Amenhotep IV adını Akhenaten olarak değiştirdi (“Aten için başarılı” anlamı) ve “tek gerçek tanrı Aten” ibaresiyle Thebes, El-Amarna ve yeni Akhetaten şehri için terk edildi.

Akhenaten’in dini reform için Amun rahiplerini ezdi ve güçleriniellerinden aldı. Şimdi sadece Akhenaten tarafından tek bir gerçek Tanrı vardı. Bu yeni inanç firavun ve kraliyet ailesi için iyi sonuç verirken Mısır halkı son derece kırgındı. Mısır’daki birçok geleneksel tanrıya ibadet ülke çapında günlük yaşamın önemli bir yönüydü ve Akhenaten’in tek tanrılığının toprağın dini haline gelmesinden sonra rahiplerin yanı sıra işlerini kaybedenler de vardı. Dini eserler ve takılar satan her tüccar, onları yapan her usta, büyü ya da dua yazan her yazar, firavunun dinini geliştirme çabalarını değiştirmedikçe işsizdi.

Akhenaten’in ölümünden sonra oğlu Tutankhaten (“Aten’in canlı görüntüsü”) tahta geçti ve adını Tutankhamun (“Amon’un canlı görüntüsü”) olarak değiştirdi ve eski tanrıları, tapınaklarını restore etti. Başkent Thebes’e geri döndü ve belki de ihmal edilen tanrılar için daha görkemli tapınaklar ve mabetler üretmeye başladı. Thebes’in batı kıyısı, takip eden yıllar ve yüzyıllar boyunca geniş ve güzel bir nekropol haline geldi ve Deir-El Bahri’deki (Kraliçe Hatshepsut’unki gibi) morg kompleksleri simetrileri ve ihtişamlarında hayranlık uyandırdı. Tutankhamun’un yerini Mısır’ın eski tanrılarının sapkın kralın onuruna hakaretten öfkelendirdiğine inanan genel Horemheb aldı. Thebes’de (ve başka yerlerde) proje inşasını teşvik etti. Aten’e veya Amarna Dönemi kraliyet ailesine ait ibadetle ilgili ikonografiyi yok etti. Ramses I’i XXIX. Hanedanlığı kuran halefi olarak adlandırdı.

Ankhenaten (IV. Amenhotep)

Ramses II başkenti Thebes’ten Avaris kenti yakınlarındaki Per-Ramesses adlı yeni bir yere taşıdı ve burada saltanatını önceden gelenlerden ayırt etmek için büyük bir saray inşa etti. Daha basit bir düzeyde bunu basitçe yapmış olabilir çünkü Thebes’in ihtişamına ekleyebileceği hiçbir önemli şey yoktu ve bir izlenim bırakması gereken bir firavundu. Avaris, Thebes iktidara geldiğinde refah ve güzellikte büyüdü ancak bu geçici bir durumdu. Avaris’teki firavun alanından çıkarıldıkları kadar mutlu olabilen Amun rahipleri daha fazla servet ve daha fazla güç topladıkları önemli miktarda toprak elde ettiler. Ramsesler Dönemi’ne kadar Thebes’i firavun olarak yönetiyorlardı ve Avaris’teki asıl yöneticiler bu konuda hiçbir şey yapamıyordu.

Şehir Üçüncü Ara Dönemde geriledi ancak yine de etkileyiciydi. Popüler Amun’a devam eden ibadet ve şehrin efsanevi güzelliği Thebes’e Mısırlıların kalbinde özel bir yer sağladı. Nubia firavunu Tatanami, MÖ 7. yüzyılda Thebes’i başkent yaptı ve kendini geçmişin ihtişamına bağladı ancak saltanatı kısa sürdü. Asur kralı Ashurbanipal MÖ 667’de Mısır’ı ve MÖ 666’da ikinci kez işgal etti. Daha önce bitirmediği işi tamamladı ve Thebes’i başkentlikten aldı. Tatanami’yi Mısır’dan uzaklaştırdı ve şehri harabe olması için terk etti.

Asuriler Thebes’in Mısırlıların emeği olduğu için Asur yönetimine direnişlerini telafi etmek için restore edilmesi ve yeniden inşa edilmesi gerektiğine karar verdiler. Şehir yavaş yavaş toparlandı ve Amon’a ibadet MS 1. yüzyılda Roma ordusu tarafından yok edildiğinde Roma’nın gelişine kadar orada devam etti. Daha sonra harabeler kaldı. Romalılar taşındıktan sonra boş kalan binalarda yaşayan sadece birkaç kişi tarafından dolduruldu. Bununla birlikte Thebes efsanevi statüsünü korudu ve eski ihtişamını hatırlayanlar tarafından saygı görmeye devam etti. Krallar Vadisi, Kraliçeler Vadisi, Büyük Karnak Tapınağı ve Luksor’a ait yer olarak Thebes, eski Mısır kültürü ve tarihinin günümüze canlılığı için hayati bir bağlantı olarak devam ediyor.

Uygarlık Şehri Memphis için detaylı bilgi…..

Loading

Kontrol ediniz...

Uygarlığın Dirildiği Şehir ABYDOS

ABİDOS – ABYDOSUygarlığın Dirildiği Şehir Mısır’daki en önemli alanlardan biri olarak kabul edilen kutsal Abidos …

Translate »
Menü
 TarihPedia