Abu Simbel Tapınağı

Abu Simbel Tapınağı

Abu Simbel orijinal olarak güney Mısır’da sağlam bir kaya uçurumuna kesilmiş ve Nil Nehri’nin ikinci bölgesinde bulunan eski bir tapınak kompleksidir. Bu alanı içeren iki tapınak vardır. Ramses II’nin Büyük Tapınağının iç kısmındaki geniş sanat eserine dayanarak yapıların en azından kısmen MÖ 1274’te Kadeş Savaşı’nda Hititler üzerindeki zaferini kutlamak için yaratıldığı kesindir. 

Kompleksin oluşturulmasının yirmi yıl aldığı ve tapınakların Ra-Horakty, Ptah tanrılarına ve tanrılaştırılmış Ramses II ve tanrıça Hathor ve Kraliçe Nefertari’ye adanmıştır. Abu Simbel isminin antik çağdaki kompleksin tanımı olduğu varsayılırken bu böyle değildir. İddiaya göre İsviçreli kaşif Burckhardt MS 1813’te Abu Simbel adlı bir çocuk tarafından siteye yönlendirildi ve daha sonra site onun adını aldı. MS 1817’de Abu Simbel’i ortaya çıkaran ve ilk kez kazıyan (veya yağmalayan) Belzoni’ydi ve genç çocuk tarafından siteye yönlendirilen ve kompleksin arkasından adını alan Burckhardt’ın kendisi olmadığı düşünülüyor. Kısacası kompleksin orijinal adı bilinmiyor.

Büyük Tapınak, 30 metre yüksekliğinde ve 35 metre uzunluğundadır. Girişte yan tarafta bulunan ve her iki tarafın ikisinde tahtındaki Ramses II’yi tasvir eden dört büyük heykel vardır ve her biri 20 metre boyundadır. Bu dev figürlerin altında Ramses II’nin fethedilen düşmanlarını Nubyalıları, Libyalıları ve Hititleri tasvir eden daha küçük heykeller (bunlar da normalden büyüktür) var. Diğer heykeller aile üyelerini ve çeşitli koruma tanrılarını ve iktidar sembollerini temsil eder. Dev heykeller arasında merkezi girişten geçen tapınağın içi, Ramses II ve Nefertari’nin tanrılara saygı gösteren gravürlerle süslenmiştir. Ramses II‘nin Kadeş’teki büyük zaferi ayrıca Hipostil Salonu’nun kuzey duvarında ayrıntılı olarak tasvir edilmiştir. 

Küçük Tapınak, 12 metre yükseklikte ve 28 metre uzunluğundadır. Bu tapınak aynı zamanda ön cephede kapının her iki tarafında Ramses II‘yi ve kraliçesi Nefertari’yi (kralın dört heykeli ve kraliçenin iki heykeli) 10 metre yükseklikte gösteren dev heykeller ile süslenmiştir. Kraliçenin ünü genellikle bir dişi Firavun’dan çok daha küçük bir ölçekte temsil edilirken, Abu Simbel’de Nefertari’nin Ramses II ile aynı büyüklükte olduğu anlaşılmaktadır. Küçük Tapınak ayrıca antik Mısır tarihinde ikinci kez bir hükümdarın karısına adanmış bir tapınak  olması açısından dikkat çekicidir. İlk olanı kraliçesi Nefertiti’ye bir tapınak adanmış olan Firavun Akhenaton‘dur. Bu tapınağın duvarlarında Tanrılara, tanrıça Hathor’un tasvirlerine ve Ramses II ve Nefertari’nin imgelerine adanmıştır.

Kompleksin bulunduğu sitenin yeri tapınaklar orada inşa edilmeden çok önce Hathor için kutsaldı ve bu nedenle Ramses II tarafından dikkatle seçildi. Her iki tapınakta da Ramses II diğer tanrılar gibi bir tanrı olarak tanınır ve zaten kutsal bir yer seçiminden dolayı da insanlar arasındaki bu izlenimi güçlendirilmiştir. Tapınaklar da doğu ile uyumludur. Böylece yılda iki kez, 21 Şubat ve 21 Ekim’de güneş Ramses II ve Amun heykellerini aydınlatmak için doğrudan Büyük Tapınak’a girer. Bu tarihlerin Ramses II‘in doğum gününe ve taç giyme törenine karşılık geldiği düşünülmektedir. Kutsal yapıların yükselen ya da batan güneşe ya da güneşin gündönümündeki pozisyonuna hizalanması antik dünyada yaygındı.  Ancak Büyük Tapınak’ın kutsallığı bu diğer yerlerden farklıdır. Farkı da diğerlerinin arasında duran tanrı Ptah’ın heykeli hiçbir zaman aydınlatılmayacak şekilde dikkatlice konumlandırılmıştır. Ptah, Mısır yeraltı dünyasıyla ilişkilendirildiğinden imajı sürekli karanlıkta tutuldu.

Kompleksin orijinal alanını çevreleyen daha küçük heykel, steller de taşındı ve tapınaklara karşılık gelen yerlerine yerleştirildi. Bunlar arasında düşmanlarını yenen Ramsesleri, çeşitli tanrıları ve Ramses II ile Kadeş Antlaşması’nı onaylayan Hitit prensesi Naptera arasındaki evliliği tasvir eden steller yer alıyor. Bu anıtlar arasında kompleksi inşa eden iş gücünü organize eden ustabaşı Asha-hebsed’in Steli de bulunmaktadır. Bu stel ayrıca Ramses II kompleksinin kalıcı ihtişamının kalıcı bir kanıtı olarak nasıl inşa etmeye karar verdiğini ve eseri Asha-hebsed’e nasıl emanet ettiğini de anlatıyor. Bugün Abu Simbel, Giza Piramitleri’nden sonra Mısır’da en çok ziyaret edilen antik sitedir ve hatta her yıl bölgeye gelen binlerce turisti desteklemek için kendi havaalanına sahiptir.

 

Loading

Kontrol ediniz...

Tapınaklar

KARNAK TAPINAĞI LUXOR TAPINAĞI DENDERA TAPINAĞI KOMOMBO TAPINAĞI PHILAE TAPINAĞI EDFU TAPINAĞI HATSHEPSUT TAPINAĞI KRALLAR …

Translate »
Menü
 TarihPedia