I. Hanedanlık
(MÖ 3200 – MÖ 3000)
I. Hanedanlık, Erken Hanedanlık Dönemi zamanınında II. Hanedanlık ile birlikte anılmaktadır. O zamanlar başkent, Thinis’ti.
Bu hanedan hakkında bilgi birkaç anıttan ve kraliyet isimleri taşıyan diğer nesnelerden elde edilir. En önemlisi Narmer paleti ve topuz başı, Den ve Qa’a kral listeleri. Palermo Taşı‘ndaki sıra listeleri dışında, ilk iki hanedanın ayrıntılı kayıtları günümüze gelmemiştir. Hiyeroglifler o zamana kadar tamamen geliştirilmiş ve şekilleri üç bin yıldan fazla bir süredir küçük bir değişiklikle kullanılacaktı.
Abydos ve Naqada’daki büyük firavun mezarları, Memphis yakınlarındaki Saqqara ve Helwan’daki mezarlıklara ek olarak, duvarlar ve zeminler için küçük bir taş kullanımıyla büyük ölçüde ahşap ve kerpiçten yapılmış yapıları ortaya çıkmıştır. Süs eşyaları, kaplar ve bazen de heykeller için bir miktar taş kullanılmıştır. Demirhindi ve tuzlu sedir, Abydos Botları gibi teknelerin yapımında kullanıldı.
En önemli yerli ahşap işleme tekniklerinden biri sabit Gömme ve zıvana (delikli boru) eklemiydi. Serbest bir zıvana kullanarak bu eklemin varyasyonu sonunda Mısırlılar, Akdeniz’deki gemi inşasında en önemli halklardan biri haline geldi. Her bir bileşene kesilmiş karşılık gelen büyüklükte bir boşluğa (zıvana) ayrı bir zıvana yerleştirerek iki tahta veya diğer bileşenler arasında birleşmeler yaptılar.
İnsan kurban etme ilk hanedanın tüm firavunlarıyla ilişkili mezar ritüellerinin bir parçası olarak uygulandı. Bu hanedan boyunca, her firavunun mezarının yanı sıra mezar için kurban edilen hayvanların yanında gömülü oldukları görülmüştür. Djer‘ın mezarı 338 kişinin mezarları ile birleşiktir. Kurban edilen insanların ve hayvanların öbür dünyaya firavuna yardım etmesi bekleniyordu. Bilinmeyen nedenlerden dolayı, bu uygulama hanedanın sona ermesi ile sona erdi. Shabtis ya da Uşabti denilen cenaze heykelleri, firavunlara öbür dünyada yardım etmek için gerçek insanların yerini aldı.
I. Hanedanlık Firavunları: