III.Hanedanlık

III. HANEDANLIK

(MÖ 2686 – MÖ 2613)

 

Eski Mısır’ın Üçüncü Hanedanı, Eski Krallık‘ın ilk hanedanıdır. Eski Krallığın diğer hanedanları Dördüncü, Beşinci ve Altıncı Hanedanlıklardır. Eski Krallık döneminde başkent Memphis’teydi. İkinci Hanedanlık’ın iç savaşı içerebilecek türbülanslı son yıllarından sonra Mısır, Djoser egemenliğine girdi ve bu, Üçüncü hanedanın başlangıcını işaret ediyor. Hem Turin Kral Listesi hem de Abidos Kral Listesi beş kral kaydederken Saqqara Tablet sadece dört kral kaydeder.

  1. Torino Kral Listesi : Nebka, Djoser, Djoserti, Hudjefa ve Huni
  2. Abydos Kral Listesi : Nebka, Djoser, Teti, Sedjes ve Neferkare
  3. Saqqara Tableti        : Djoser, Djoserteti, Nebkare ve Huni

Arkeolojik kanıtlar, 2. Hanedanlığın son hükümdarı Khasekhemwy‘nin, genellikle Horus adı Netjeriket tarafından onaylanan Djoser tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor. Djoser‘in halefi, Djeserty’nin Sekhemkhet olduğu söylenir. Hanedanlığın son kralı Huni‘dir. Bilinen 3. hanedan krallarının kalan üç Horus adı vardır: Sanakht, Kaba ve Qahedjet. Bu üç taneden biri nebty adının Nebka olduğunu söylenir.

Çeşitli papirüs belgelerine göre bu dönemin yaklaşık 75 yıl sürdüğü iddia edilir.

Turin Kral Listesi  Djoser‘ın adını kırmızı mürekkeple yazmıştır. Bu da Eski Mısırlıların bu kralın kültürlerindeki tarihsel önemini tanıdığını gösterir. Her halükarda Djoser vezir Imhotep‘i hayatta kalan en eski piramitler olan Step Piramidi‘ni inşa etmiş olduğundan bu hanedanın en iyi kralıydı.

Üçüncü Hanedan Firavunları, ölümlerine türbe olarak gerçek piramitler inşa eden ilk kişilerdi. Bu piramitler daha sonraki Giza Piramitlerinin ve diğerlerinin öncülüydü. Bu piramitlerin ilki Imhotep tarafından Djoser için tasarlandı. Adım piramitlerinin öncesinde ve sırasında, krallar Mastaba adı verilen bir yapıya gömülmüştü.

 

III. Hanedanlık Firavunları:

 

 

Loading

Kontrol ediniz...

Eski Mısır’da Kadın Hükümdarlar

Eski Mısır’ın Kadın Hükümdarları Sırasıyla bilinen kadın hükümdarlar Neithhotep Merneith Hetepheres Nitocris Sobeknefru Ahhotep I …

Translate »
Menü
 TarihPedia