IV. HANEDANLIK
(MÖ 2613 – MÖ 2494)
Eski Mısır’ın Dördüncü Hanedanı, Eski Krallık‘ın “altın çağı” olarak nitelendirilir. IV. Hanedanlık MÖ 2613 ila 2494 yılları arasındadır. Barış ve refah zamanının yanı sıra diğer ülkelerle ticaretin belgelendiği bir zamandı.
Eski Krallık grup başlığı altında birleştirilir. O zamanlar başkent Memphis’ti.
Dördüncü Hanedan hükümdarları boş zamanlarını daha sanatsal ve kültürel arayışları keşfetmeye adadı. Snefru‘nun bina deneyleri, mastaba tarzı basamak piramitlerinden Giza platosundaki gibi düz kenarlı ‘gerçek’ piramitlere doğru evrime yol açtı. Mısır tarihinde başka hiçbir dönem IV. Hanedanlık’ın mimari başarılarına eşit olamadı. Bu hanedanın yöneticilerinin her biri, mezar olarak en az bir piramit inşa ettirdi.
Üçüncü Hanedan gibi, bu krallar da başkentlerini Memphis’te tuttu. Hanedan’ın kurucusu Snefru‘nun üç piramitten sorumlu olduğu biliniyor ve bazıları dördünden de sorumlu olduğuna inanıyor.
Cheops, oğlu Kefren ve torunu Menkaura , piramitlerinin yapımında kalıcı bir ün kazandı. Bu piramitleri oluşturmak için gereken insan gücünü organize etmek ve beslemek için geniş güçlere sahip merkezi bir hükümete ihtiyaç duyuldu ve Mısırbilimciler Eski Krallık‘ın şu anda bu düzeyde sofistike olduğunu gösterdiğine inanıyorlar.
Bir zamanlar kölelerin bu anıtları inşa ettiğine inanılsa da piramitlerin ve çevresinin araştırılması ve bunların Mısır’ın dört bir yanından çizilen ve yıllık Nil selini tarlalarını kaplarken çalışan köylüler tarafından inşa edildiğini gösterdi. Piramitler, Mısır’ın Dördüncü Hanedan döneminde eşsiz bir refah içinde olduğunu göstermiştir.
Mısır’ın komşularıyla temasının bilinen en eski kayıtları bu hanedan tarihlidir. Palermo Taşı, Snefru döneminde isimsiz bir yabancı, topraktan kereste yüklü 40 geminin gelişini kaydediyor.
Bu hanedanın nasıl sona erdiği belli değil. Bizim tek ipucumuz, Dördüncü Hanedan yöneticisinin Userkaf altında V. Hanedan‘da göreve başlamasıdır.
IV. Hanedanlık Firavunları: