FİRAVUN KRALİÇE HATSHEPSUT
- Adı : Hatshepsut, Hatchepsut olarak da bilinir.
- Periyot: Yeni Krallık
- Hanedanlık: 18. Hanedanlık
- Selefi: Thutmose III
- Halefi: Amenhotep II
- Saltanatı: MÖ 1472 – 1457
- Babası: Thutmose I
- Annesi: Kraliçe Ahmose
- Kocası: Firavun Thutmose II
- Çocukları: Neferure
- Ölüm Yılı: MÖ 1457
- Defin Yeri: Krallar Vadisi
- Mezar Numarası: KV20
- Mezarı Keşfeden: Howard Carter
Hatshepsut, Mısır’da saltanat süren kraliçelerden birisidir. Firavunu tuzağa düşürüp tahtı almıştır. Hatshepsut diğer kadınlar gibi kuvvetli ve hırslı olarak karakterize edilmiştir. Hatshepsut, Thutmose I‘in kızı ve üvey oğlu Thutmose II‘nin karısıdır. Thutmose II öldüğü zaman, genç oğlu Thutmose III tahta geçmiştir. Çünkü Thutmose III en gençleriydi ve başlarda Hatshepsut da onun yardımcısıydı. Fakat saltanatının ikinci yılında, Hatshepsut’un hükümet yönetimini ele aldığı görülmüştür. Hatshepsut sanki bir kral yardımcısı gibi değil de, “kadın firavun” gibi şekillendirilmiştir. Ölene kadar 20 yıl saltanat sürmüştür. Başarılı bir firavundu ve hükümetteki bütün memurlarına hatta Amun’un Büyük Papazı Hapuseneb’de dahil tam destek verirdi. Tahtı isterdi ve bunu Tanrı Amun‘dan geldiğini iddia ettiği ilahi bir hikaye ile anlatırdı. Babası Thutmose I, ona kral olmasını talimatını vermişti. Bu sebepten Hatshepsut bazen erkeğimsi giyim tarzıyla görünürdü. Heykellerinde de bazıları erkeğimsi giyim bazıları da kadınımsı giyim şeklinde yapılmıştır.
Askeri bakımdan Hatshepsut, Nubia’ya küçük seferler düzenlemişti. Hatshepsut’un belki de en iyi bilinen olayı, Deril Bahari de ki muhteşem ölüm tapınağıdır. Nil’in batı kıyısındaki kayalıkların yamultulmasıyla çok teraslı bir yerdir. Bu tapınak, “Djeser Djeseru”, “Görkemlilerin Görkemlisi” olarak da bilinir. Binlerce turist bu uzun rampayı çıkıp burayı gezerler. Avlusunda 3500 yıllık ağaçların kütükleri vardır. Bu tapınak Mısır mimarisinde hatrı sayılır yerlerden biridir. Burada banyodan bir parça vardır. Tapınağın kuzeyinde çizilmiş ve gözüken kabartmalarda, bir adam diğerine sinirleniyor ve kadın da iç çamaşırlı duruyor. Mimar Senemut, Karnak’taki Amun Tapınağı’ndan büyük parçaları da eklemiştir.
Hatshepsut öldükten sonra, üvey oğlu Thutmose III, ona küfürler ve hakaretler yağdırmıştır. Mezarlardan ve tapınaklardan resimlerini ve isimlerini silmiştir. Heykellerini kırdırmış, insanlara onu devamlı kötülemiştir.
Hatshepsut Krallar Vadisi KV20 numaralı mezara gömülmüştür. Thutmose I ve mimarı Ineni tarafından bu mezara başlanmış, kızı sonra yapımı devralmış ve dekore edip tamamlamıştır. Defin odasına iki lahit vardır. Birisi Hatshepsut için diğeri de babası Thutmose I içindir. Fakat Thutmose I gerçekten de burada gömülü değildir.
Memfis’teki Alabaster Sfenksi de ona aittir.