FİRAVUN INTEF I
- Adı: Inyotef I ya da Sehertawy ya da Intef I
- Periyot: 1. Ara Periyot
- Hanedanlık: 11. Thebes Hanedanlığı
- Selefi: Mentuhotep I
- Halefi: Intef II (kardeşi)
- Saltanatı: MÖ ? – 2118
- Babası: Mentuhotep I
- Annesi: ?
- Hanımı: ?
- Kardeşi: Intef II
- Ölüm Yılı: MÖ 2118
- Defin Yeri: Thebes’te Saff el-Dawaba
Çoğu tarihi bilgilerde Intef I; Thebes’te XI. Hanedanlık’ın kurucusu olarak gösterilmiştir. Yukarı ve Aşağı Mısır’ı tektar birleştirip kontrol altına almak ve Thebes kanunlarıyla Mısır’ı yönetmek amacındaydı. Kuzey Mısır’daki Herakleopolitan kralları Intef I saltanatı sırasında güçlerini kaybetmediler ve bu olay yüz yıllık iç savaşla sonuçlandı.
Babası Mentuhotep I, yerel bir liderdi. Intef kontrolü eline aldığında, kendi kendine krallığını ilan etti. Krallığa ait bütün yetkileri kullanmaya başladı, adını kabartma resim ve yazılara yazdı, önceki krallar gibi Horus ismine benzer isimle anıldı. Hieraklioplis’in daha güçlü ve geniş zümreye hitap eden kralları ona karşı geldiler. Çünkü Mısır hükümeti için birbirinden farklı rakipler vardı.
Intef I, Thebes’in batısında bazı şehirleri fethetti. Coptos, Dendera ve Elkab’ın güneyi. Hieronkoıpolis ve Elkab şehirlerine de baskılar yapmış, Nil vadisini bir kere daha başarıyla birleştirme amacı gütmüştü. 16 yıl kadar saltanat sürdüğü rivayet edilir.
Çoğu modern kaynaklarda Intef I, “Prens” olarak geçmektedir. Thutmosis III tarafından 18. Hanedanlık’ta atalarının silsilesinde adı geçmiştir. Bir dikilitaşta “Kalıtsal Prens, Ünlü Thebes’in Büyük Lordu” gibi yazılar bulunmuştur.
Intef I genç yaşta ölmüş, Thebes’te dar bir taş mezara defnedilmiştir. Mezarın dizaynı tektir ve geniş bir avludan oluşur. İçinde başka mezarlarda vardır. Bu mezarlar belki de ailesi, memurları ve hanımları gibi kişilere ait olduğu düşünülmektedir. Kralın mezarı diğerlerinden büyüktür. Avluda var olduğu sanılan piramitler kralın son dinlenme yeri olduğu düşünülmektedir.