FİRAVUN QA’A
- Adı: Qa’a “Büyük Omuzlu”
- Periyot: İlk Krallık
- Hanedanlık: 1. Hanedanlık
- Selefi: Semerkhet
- Halefi: Hetepsekhemwy ya da Sneferka
- Saltanatı: Manetho’ya göre 26 yıl
- Babası: Semerkhet ya da Anedjib
- Annesi: Bilinmiyor
- Hanımı: Bilinmiyor
- Çocukları: Bilinmiyor
- Ölüm Yılı: Bilinmiyor
- Defin Yeri: Umm el-Qa’ab
Qa’a ilk hanedanlığın son kralı olarak değerlendirilir. Hakkında fazla bilgi yokken Sakkara yakınındaki Abidos’taki mezarından gelen bilgilerle biraz daha bilgi sahibi olduk.
Mezarı ilk zamanlarda arkeolog Emile Amelineau tarafından kazılmış daha sonra da Flinders Petrie tarafından 1902 yılında tekrar kazılmıştır. Alman bir ekip tarafından 1990 yılındaki son dönem kazılarda mezarda birçok obje bulunmuştur. Demek ki ilk kazılarda bunlar ya görmezden gelinmiş ya da önemsenmemişti. Mezarda cenazeye ait kralın ismi yazılı iki tane dikilitaş vardır. Mezarın içinde sonraki kral ve 2. Hanedanlık’ın kurucusu Hetepsekhemwy’nin adı yazılıdır. Büyük ihtimalle Qa’a öldükten sonra mezarı o tamamlamıştır.
1. Hanedanlık’tan 2. Hanedanlık’a neden geçildiğini hala bilinmeyen bir durumdur. Mısır’ı tek çatıda toplayan Menes, Anedjib’den sonra gene parçalanmaya başlamış ve Qa’a saltanatına kadar da bu parçalanma devam etmişti. Belki de bundan dolayı hanedanlık değişti ama gene de net bir şekilde “budur” diyemeyiz.
Saltanatı sırasında yapılmış Sakkara’da dört tane büyük mezar bulunmuştur. Onlardan birisi de kurban sunma şapeliyle birbirine bağlıdır. Hükümetinin memurları olan Merka ve Sabef için iki tane dikilitaş keşfedilmiştir.
Çoğu kazılarda mezarda birçok obje bulunmuştur. Arkeolog Emile Amelineau bunlardan çoğunu kaçırdığı ya da sakladığı sanılmaktadır. Petrie ise fildişinden kumar çubukları ve başka objeler bulmuş, Alman ekip de tahta katlar ve renkli dekorasyonel objeler bulmuştur.
Qa’a son kraldır. Hizmetçileri ve görevlilerinin olduğu ek defin yeriyle beraber gömülmüştür.