KEFREN (KHAFRE) PİRAMİDİ
Chephren Piramidi sıklıkla “2. Piramit” olarak anılır. Cheops Piramidi’nden sonra yapılmıştır. Chephren Piramidi, Khufu ve Hensuten’in oğlu ve halefidir. Khufu’nun diğer oğlu ve halefi Ra’djedef, Abu Rawash’a kendi piramidini yapmaya başladı. Chephren Piramidi, Khufu’nunkinden çok daha tevazulu olarak dizayn edildi. Chephren Piramidi orijinal olarak 10 feet (3 m) daha kısa ve 48 feet (14.6 metre) daha sınırlıdır. Piramitteki 4,880,000 tonluk tüm taşların genişliği tahmin edilmiştir. Çünkü platodaki en yüksek binadır. Khufu Piramidi’nin açısından çok daha uzundur. Khufu’nun açısı 51o iken Chephren’in 53o dir.
Piramitte kitabeler bulunamamıştır. Genelde odada bir lahit olurdu. 2 girişi vardır ve onlarda piramidin içine doğru rehberlik ederler. En üstteki giriş yerden 15 metre yukarıdadır. Bu bir tanedir ve şimdiki giriş olarak kullanılmaktadır. Bir geçit yol gösterir. Bu geçit yolu odaya 25o lik açıyla inmektedir. Duvarlara kırmızı granitle çizgiler çizilmiştir. Bu odanın içi çok geniştir. Ölçüleri 14,2 X 5 X 6,9 metredir. Odanın çatısı Khufu’nun odaları düzenindedir. En alttaki koridor direkt olarak en üstteki koridorun altındadır. Alttaki geçit bir defin odasına çıkar ve görünüşte bitmemiştir. Taş yatağı piramidin altındadır. Geçit yolu bu odanın altındadır.
Cheops Piramidi, Chephren Piramidi gibi Belzani tarafından 1818 yılında girilmeden talan edilmiştir.
Chephren Piramidi’nin ölüleri beklettiği yer, piramidin doğusundadır ve Cheops’unkinden en iyi şekilde hazırlanmıştır. Chephren Piramidinin tapınağı daha fazla incelikle hazırlanmıştır. Fakat heykeller ve diğer bileşenler çalınmıştır. Evleri, avlusu, geniş koridoru bazı parçaları hala ayakta durmaktadır. Ölüleri beklettikleri yer en iyi şekilde Vadi Tapınağına bağlanmıştır. Kireçtaşıyla iyi bir şekilde gizlenmiştir. Tapınağın 2 girişi vardır. Doğu yüzü büyük sütunlarla bir koridora girer. Chephren’in 23 heykeli bu koridorda bulunmuştur. Sadece biri Mısır Müzesi’nde kalabilmiştir. Bu heykel ünlü Mısır heykelidir. Ve Chephren’i tahtın arkasına tünemiş bir şahin ile birlikte tahtta otururken göstermektedir. Odalar holün kuzey tarafında bulunabilmiştir. Şu anda ziyaretçilere kapalıdır.