SEKHEMKHET PİRAMİDİ
Unas Piramidi‘nin güneybatısında Sakkara’da yer alan bu piramit tamamlanamamıştır. 7 metre yüksekliğinde, 120 x 120 tabanında ve eğimi bilinmeyen Sekhemkhet Piramidi, 3. Hanedanlık firavunu Sekhemkhet‘e aittir. Kanıt olarak onun adını taşıyan Sinai’deki Maghara Vadisi’ndeki mezarda çizilmiş bir sahneden biliniyor. Askeri bir sahnede Sekhemkhet mace denilen sıvıyı düşmanlarına püskürtüp çölünden dışarı atmıştır. Gerçekten de bu rölyef Sekhemkhet‘in baş göstermesini anlatıyor. Yakalanan kralın üzerinde Beyaz Taç ikici açıklama da ise Kırmızı Taç giydiği görülmektedir.
Bu firavun hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Turin papirüsüne göre, Djoser‘in ardılı olan Dijose-Ti vardı ve 6 yıl saltanat sürmüştü. Mısırbilimciler Djoser-Ti ile Sekhemkhet‘in aynı kişi olduğunu düşünüyorlar. MÖ 2649-2643 yılları arasında saltanat sürmüştür.
Sekhemkhet‘in gizli piramidini Unas Piramidi‘ni kazmaya gelen bilim adamları farketmişlerdir. Piramidin yüzeyi düz taşlardan yapılmamıştır. Kral neden piramidi için bu bölgeyi seçmişti?… Yakınlarında 2. Hanedanlık‘a ait kral mezarları vardır. Çevre duvarı aşamalı olarak inşa edilmiş ilk aşamada az belirgin dikdörtgen yapılmış sonraları güneye ve özellikle kuzeye doğru uzatılmıştır. Bu uzantılar Step Piramit genişliğindedir. Duvarlar beyaz Tura kireçtaşıyla kaplanmıştır.
Piramidin kuzey duvarı önünde bir giriş bulunmuştur. Burası bir koridora gider ve sonunda defin odasına bağlanır. Ancak bu koridor dikey bir şaftla ikiye ayrılır. Koridor piramidin kendi duvarlarının içine doğru genişler. Bu güvenlik sistemi diğer Mısırlıların mezarlarında da vardır. Şaftın içerisinde çeşitli hayvan iskeletleri, sığırlar, koçlar ve ceylanlar dahil şüphesiz ölüye sunulmuştur. Ahmose II’nin saltanatı sırasında yazılmış 26. Hanedanlık‘a ait 62 papirüs bulunmuştur. Aşağısında 700 taş kap kacak ve 3. Hanedanlık‘tan gizlenmiş altın hazinesi vardı.
21 elle yapılmış kelepçe, midye kabukları ve altın yaprağıyla fayans mercanlar da bulunmaktadır. Bu nesneler şimdiye kadar Eski Mısır’daki en eski altın süslemelerinin keşfidir. Hiç kuşkusuz Sekhemkhet cenazesinin eşyalarından bir bölümü de aşağıda vardır.