AMMIT – AMMUT
Mısır mitolojisinde Ammit (Ammut, Ammet, Amam, Amemet, Amemait olarak da söylenir), yaşamda olan bütün hatalardan cezalandırıcı olarak kişiselleştirilmiş tanrıçadır.
O, Maat’ın Salonu’nda yaşardı. Eski Mısır’da yeraltında (Duat diye bilinir) ölülerin kalpleri Anubis tarafından tartılırdı ve bu ölçü Maat‘ın tacındaki bir tüyle ölçülürdü. Maat; güveni, adaleti ve düzeni temsil eder. Kimin kalpleri çok fazla günah işlediyse, Ammit onu yer yutardı. Ruhlarını da yer ve Aaru’ya girmesine izin vermezdi. Belki ikinci bir şans daha verilirdi. Eğer kalpleri tüyden hafifse, yeraltının tanrısı Osiris tarafından hüküm verilirdi.
Efsanede Ammit’e ibadet edilmez ve O’na bir tanrıça gözüyle bakılmaz. Gerçekten de, O bütün Mısırlıların kuşkuları ve ölümsüz huzursuzluklar sebebiyle somutlaştırılmıştır. Böylece Ammit timsah yada köpek başlı, vücudunun ön tarafı leopar veya aslan şeklinde arka tarafı hipopotam şeklinde olmak üzere bir hayvan kombinasyonu gibi tanımlanmıştır. Eski Mısırlılara göre çok tehlikeli bir oluşum ve şeytan olarak görülmüştür.
Onun rolü adını aksettirmektedir. Kemik Yiyen, Kalp Yiyen ya da Büyük Ölüm gibi bir çok sıfatı almıştır. Bazı geleneklerde ise Ammit ateşli bir gölde bekler ve değersiz kalpleri yemektense buraya atardı. Bazılarını da tabi bu kişiler aşırı günahkarlar olurdu ki bunları da yer ve midesinde devamlı eritirdi.
Ammit yutan bir varlık olarak görülse de, diğer tanrıların istediğiyle ruhları sert biçimde alırdı.