Tawaret

TAWERET

Taweret (Tawret, Taueret, Taurt, Thoeris, Ipy, Ipet, Apet, Opet, Reret) eski Mısırlıların kadın çocuklarının ve doğumun koruyucusu tanrısıdır. Tanrı Bes gibi vahşi bir iblis olarak tanımlanmış ayrıca da besleyici ve koruyucu bir tanrı olarak da kabul edilmiştir. Aslan, timsah ve hipopotamla ilişkilendirilmiş ve bunlara saygı duyulmuştu.

Başlangıçta tehlikeli ve potansiyel kötü bir güç olarak görülmüştü. Taweret, Nebehaktet gibi kuzey gökyüzü ile de ilişkilendirilmiş ve “Ufkun Hanımı” ünvanı almıştı. Ursa Minor ve Draco kutupsal yıldızları olarak resmedilmişti. Böylece kuzey gökyüzünü koruyordu. Kuzey gökyüzünün soğuk, karanlık, tehlikeli olduğu düşünülüyor ve Apep ve Seth ile de ilişkilendiriliyordu. Antik mitlerden birine göre; kocası Apep sadece geceleri dışarı çıkardı. Gün boyunca da kötü olduğunu temsil etmekteydi. Eski Krallık zamanında koruyucu olarak görülmüştü. Sonuç olarak Taweret ana tanrıça olmuş ve doğumlarında koruyucusu olmuştu. Çoğunlukla da firavunun annesi ya da süt annesi olarak tanımlanmıştır. Zaman geçtikçe ev tanrısına dönüştü ve zengin-fakir herkese yardım etti.

Taweret koruyucu bir güç tanrıçası olarak tarif edilmiştir. Doğum zamanı kadınlara yardım eder, kötü ruhları ve şeytanları anne ve bebeğe zarar vermemesi için kovardı. Tawaret’in kadın cinselliği ve hamilelikte yardımcı olduğu da düşünülmüştü. Sıklıkla da tanrıça Hathor ile de ilişkilendirilmiştir.

Bereket tanrıçası gibi su baskınlarıyla da ilişkilendirilmişti. Özellikle Gebel el-Silsila’da. Ölüler Kitabı‘na göre Taweret, batıdaki dağların yollarını korurdu. Bu yollar yeraltına giderdi. Ayrıca bu tehlikeli ve korkutucu araziden güvenli şekilde geçmeleri için yardım ederdi.

Hamile anneler Tawaret’in koruması için üzerlerinde sihirli tılsımlar taşırlardı. Ankhenaten’in başkenti Akhetaten’e taşısa bile bu tılsımlar popüler kalmıştı. Aten’den başka da diğer tanrıları reddetmelerine rağmen bu tılsımları gene taşıdılar. Görüntüsünü; kozmetik ürünlerde, takılarda ve tokalarda taşırlardı.

Tawaret, doğum sırasında kötülüğü engellemek için “sihirli değnek” veya “sihirli bıçak” ile ilişkilendirilmişti. Bu büyülü aletler genellikle hipopotamın fildişi ve tanrıçayı içeren tanımlamalar kullanılmıştır.

Tawaret’in aile ilişkileri biraz kafa karıştırıcıdır. Eski yazıtlarda sıklıkla Apep’in şeytan karısı olarak tanımlanmış ve kuzey gökyüzünde yaşamaktadır. Bu bölgede de Seth ile birleşmiştir. Bir mitteki iddiaya göre Tawaret, Seth’e cariye olur fakat Horus‘a sadıktır. Belli ki Osiris öldükten sonra İsis‘e yardım etti ve sonra onun bebeğine ve saldırdı. Seth ile bağlantısı çıkınca Hipopotam formu aldı çünkü bu hayvan tehlikeli ve yıkıcıydı.

İsis, Seth’in karısı gibi düşünülmüştü. Sonraları Sobek‘in karısı olarak da düşünülmüştü çünkü o timsah formundaydı. Sobek; İsis, Seth ve Horus‘la birleşmişti. Sıklıkla da şeytani tanrı Bes‘in eşi olarak nitelendirildi ve doğumla da yakından ilişkilendirildi. Teb’de Amun ve Taweret’in Osiris‘in anne ve babası olduğu düşünülmektedir. Popüler festivallerin birinde Amun ile olan evliliği kutlanmıştır. Böylelikle Amanuet ve Mut ile ilişkilendirilmiştir. İlerleyen zamanlarda Mut, Tawaret’im özelliklerinin çoğunu almıştır. Nun ile de birleşmişti çünkü onun takımyıldızı ufkun üzerinde her zaman doğardı.

Tawaret; timsah, hipopotam ve aslan kombinasyonuyla tanımlanmıştır. Ancak şeytan Ammit ile birleşmiş, aslan pençeli, timsah sırtlı, hamile hipopotam vücudu ve başlı bir forma girmiştir. İlave olarak da başında kadın saçı vardır. Sıklıkla başında, kısa silindirik başlık üzerinde iki tüy veya boynuz ve Hathor güneş diski olurdu. “Sa (korumayı temsil eder)” ve “Ankh (yaşamı temsil eder)” da taşırdı. Bazı zamanlar ise Tawaret arkasında bir timsahla tasvir edilmiştir. Bu tasvirle Sobek‘i temsil ettiği düşünülmüştür. Taweret’in literatürde anlamı “”Büyük Kadın” demektir. “Ipet (harem)” veya “Reret (dişi)” olarak da bilinmektedir.

Loading

Kontrol ediniz...

Apis Boğası

APİS BOĞASIBoğa tanrı, Nehir tanrısı, Doğurganlık tanrısı Apis eski Mısır’ın en önemli ve saygın boğa …

Translate »
Menü
 TarihPedia