KOMOMBO TAPINAĞI
Komombo Tapınağı
Komombo Tapınağı Nil’in doğu tarafında durmaktadır. Tapınağın mimari yapısı alışılagelmişin dışındadır, çünkü tapınaktaki her şey ana eksen boyunca simetrik olarak düzenlenmiştir. Burası iki tanrıya tahsis edilmiştir: Horus ve Sobek
Ptolemy XII , Louvre Müzesi Fransa
Tapınak aslında timsah başlı Tanrı Sobek ve Tanrıça Horus’un diğer bir şeklindeki karısına tahsis edilmiştir.Tapınak Greko-Romen yapısına uygundur. MÖ 119 yılında Ptolemy VI saltanatı zamanında yapılmaya başlanmıştır. Neos Dionysus (Ptolemy XII) yapının çoğunu bitirmiştir. İmparator Augustus son rötuşları yapıp tamamen bitirmiştir.
Tapınağın sol tarafı, zafer tanrısı Horus’a tahsis edilmiştir. Horus iyi bir doktor olarak bilinirdi. Tapınak ünlü bir şifa bulma yeri ve büyük bir hac sitesi olmuştur. Şifa kültü gelişmiş ve tapınak çoğu hastalar için tedavi ve yardım yerine dönüşmüştür. Burada bu işlemleri de yapanlar papazlar olmuştur.
Tanrıça Hathor ve Tanrı Sobek
Tapınağa doğu tarafından girilir. Burada Cleopatra VII’nin babası, Ptolemy XII tarafından yapılmış antik bir kapı vardır. Kapıyı geçtikten sonra sağda, bir küçük oda görürsünüz. Burası Tanrıça Hathor’a tahsis edilmiştir. Burası şimdilerde tapınak civarında bulunan, mumyalanmış timsahları göstermekte kullanılır.
Hipostil Salon
Tapınağın ilk pilonu yok olmuştur. Şu an kalan bazı taşlar ve duvar parçalarıdır. Avlusunu da Tiberius yaptırmıştır.
Ana avludan girince, giriş kapısı görünür ve burası ikiye ayrılan geçit vardır. Her birisi tapınağın yarısına kadar gider ve tanrılardan birine tahsis edilmiştir. Arka duvarlar ikinci hipostil salona gider ve buradan da iki girişe ulaşılır. 15 sütun vardır ve 5’i duvarın önünde birleşmiştir. Bu bölümde Ptolemy VII’nin Nil Tanrıları huzurunda ilahi kitabı tuttuğu gösterilir.
Sonra üç girişli dehliz görülür. Her biri diğerinden küçük ve yüksektir. Dış dehlizde Tanrıça Sheshat, tapınağı ölçerken ve Kral temelinde otururken gösterilir. Ortadaki oda, sadece papazlara ayrılmıştır ve sadece papazlar burada sunum yapabilirler. Sağında uzun listeli takvimler vardır. Tapınaktaki çeşitli tanrılara tahsis edilmiş festivaller hakkında bilgi verilir. İç dehlizde, Horus ve Sobek’in ayrı ayrı mabedine giden iki ayrı kapı vardır.
Sobek ve Horus Rölyefi
İç tarafta, tapınağın arka duvarında, dikkate değer sahne vardır! İlk defa tıbbi ve cerrahi araçların çizilip gösterildiği yerdir. Bunlar oturmuş bir Tanrıya sunulmaktadır. Burada; cerrah bıçağı, vakum kapları, kemik kesme aleti ve diş aletleri tasvir edilmiştir. Bunlar 2000 yıldan eski tasvirlerdir! Tapınağın kuzeybatı tarafında, timsahlara ibadet etmek için bağlatılmış bir merdiven vardır. Burada halen daha su vardır. Merdivende suyun üzerinde durmakta ve o zamanlar timsahlara dua edilmekteydi.
Timsah Mumyası