Uygarlığın Dirildiği Şehir ABYDOS

ABİDOS – ABYDOS
Uygarlığın Dirildiği Şehir

Mısır’daki en önemli alanlardan biri olarak kabul edilen kutsal Abidos kenti, erken dönem firavunların gömüldüğü bir kraliyet mezarlığıdır. Bu mezarlar son derece önemli mezarlar olarak görülmeye başlanmış ve daha sonraki zamanlarda bu bölgede gömülmek istenerek kentin bir kült alanı olarak öneminin artmasına neden olmuştur.

Daha sonraki zamanlarda Abydos, yeraltı dünyasının tanrısı Osiris için bir kült merkezi haline gelecekti. Kendisine adanmış bir tapınak Abydos’ta yapıldı ve Mısırlılar her yıl Osiris’in tapınağında büyük bir alay yapardı.

Arkeologlar Mısır’ın ilk hanedanının (MÖ 3000-2890) ve ikinci hanedanın (MÖ 2686’da sona erdi) krallarının Abydos’ta mezarları olduğunu ve muhtemelen buraya gömüldüklerini biliyorlar. Cesetleri için bir mezar odasına ek olarak yöneticilere öbür dünya için erzaklar sağlandı.

Kraliyet mezarlarının hemen kuzeyinde, ilk hanedandan önce mezarları tutan B ve U mezarlıkları vardır. Burası Mısırlılar tarafından “hanedan öncesi” olarak adlandırılır. Abydos’taki hanedan öncesi mezarların bazılarının Mısır’ın tamamını veya büyük bir kısmını kontrol eden “proto-krallar” olduğu iddia ediliyor.

Bugün Abydos; Seti I Tapınağı, Osirion ve Ramses II Tapınağı için dikkat çekicidir. Bununla birlikte bu alanlar, çöl kenarı boyunca 8 km boyunca uzanan geniş bir yerleşim, türbe, anıtmezar ve mezar kompleksinde sadece üç yapıdır.

Seti I Tapınağı, Abydos

Abydos hanedan öncesi tarihten beri bir mezar ve kutsal yer olarak kullanılmaktadır. Kraliyet nekropolü, günümüzde Umm el Qa’ab olarak bilinen bir yerde dini hacıların bıraktığı tüm adanmış nesnelerden kalan parçalar nedeniyle yaklaşık 1,5 km’lik büyük çöl ovasına yerleştirildi.

Dört ayrı alan tanımlanabilir. Nekropolün en güney kısmında Yeni Krallık’ın mezarları vardır. Bunun kuzeyinde Geç Eski Krallık mezarlarını içeren bir tepe vardır. Hala daha kuzeyde, birçoğu küçük tuğla piramitleri şeklinde olan Orta Krallık’ın mezarları vardır. Diğer dönemlerin mezarları özellikle XVIII.XX. Hanedanlar ve Geç Hanedanlar Dönemidir. Sonunda batıda en eski hanedanların kraliyet mezarları vardır.Ayrıca Abydos’taki eşek mezarları, bu hayvanların hanedan öncesi kültürlere öneminin kanıtıdır.

Mısır’ın geleneksel tanrılarına ibadet etmenin yanı sıra Seti I’in tapınağı, kuralını meşru kılan bir başka özelliğe daha sahipti. Bu tapınağın bir duvarına oyulmuş bulunan Abydos Kral Listesi‘ydi. Abydos Kral Listesi, Seti I’in meşru firavunlar olduğunu kabul eden önceki Mısır’ın 76 kralının isimlerini içerir.

Öte yandan Hatshepsut ve Akhenaten gibi gayri meşru kabul edilen önceki yöneticiler listeden çıkarıldı. Abydos Kral Listesi her biri 38 kartuş içeren üç sıra halinde düzenlenmiştir. İlk iki sıra seleflerinin isimlerinden oluşurken, üçüncü sıra Seti I’in taht adının ve kişisel adının tekrarıdır.

Abidos Kral Listesi

Seti I’nin hanedanlığı için önemli bir meşrulaştırma aracı olmasının yanı sıra Abydos Kral Listesi, eski Mısır krallarını özellikle de Eski Krallık ve İlk Orta Dönem krallarını anlamamız için inanılmaz derecede önemli bir belgedir. Liste Eski Krallık yöneticilerinin sırasını sağlamasına rağmen İlk Ara Dönem’in ilk iki hanedanından (VII. ve VIII. Hanedanlıklar) birçok kralın isimleri için bilinen tek kaynak olması açısından değerlidir.

Abydos’taki Seti I Tapınağı, ailesinin Mısır tahtına olan iddiasını güçlendirmek için Seti I’in stratejik bir inşaat projesiydi. Bu meşruiyet arzusu bugün de dolaylı olarak bize fayda sağladı. Seti I, Mısır krallığı tarihinde bazı detaylar öğrenmeye yardımcı olan bir krallar listesi ve her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmeye devam eden muhteşem bir anıt bıraktı.

Kuzey mezarlığı, Orta Krallık sırasında Abydos’taki kraliyet dışı bireyler için temel mezarlık alanıdır ve Greko-Romen döneminde de kullanılmaya devam etmiştir.

Loading

Kontrol ediniz...

Uygarlık Şehri MEMPHIS

MEMFİS – MEMPHISUygarlık Şehri Memphis ya da Memfis Giza platosunun yakınındaki Nil Nehri Vadisi’nin girişinde …

Translate »
Menü
 TarihPedia