VI. HANEDANLIK
(MÖ 2345 – MÖ 2181)
VI. Hanedanlık birçok otorite tarafından Eski Krallığın son hanedanı olarak kabul edilir.
VI. Hanedanın tüm kralları Merenre II ve Nitocris hariç arkeolojik kaynaklar tarafından onaylanmıştır. Merenre II ve Nitocris sadece kral listeleri ve Manetho tarafından bilinir. Bilinen hiçbir anıtta bu kişiler hakkında isim yoktur. Ayrıca üst düzey yetkililerin yazıtlarında bile bu iki kral hakkında bahsedilmemiştir.
Kültürel açıdan bakınca VI. Hanedan V. Hanedan‘ın sonunun devamıdır. Krallar kültleri için piramitler yapmaya devam ettiler. Bu dönemin piramitleri ve tapınakları standart büyüklüktedir ve temel olarak aynı düzene sahiptir. Bu piramitlerin mezar odası, giriş salonu ve giriş koridoru, V. Hanedan‘ın Unas tarafından belirlenen örneğini takiben Piramit Metinleri ile yazılmıştır. VI. Hanedan’ın krallarının çoğu Sakkara’da mezar anıtlarını inşa etmeyi seçti ve burada da V. Hanedan‘ın son iki kralının örneğini takip etmişlerdir.
Gerçekten de I. Ara Dönem boyunca bu yerel yöneticilerin gücünün merkezi hükümetin zararına arttığı görülmektedir. Pepi II‘nin uzun saltanatı da Eski Krallık‘ın sonunun nedeni olarak kabul edilir.
Ayrıca iklim değişikliklerinin ve Nil’in daha düşük su tüketimi hanedanın çöküşünde önemli bir rol oynadığı da gerçektir.
VI. Hanedanlık Firavunları: