VII. – VIII. HANEDANLIK
(MÖ 2181 – MÖ 2160)
Eski Mısır’ın VII. ve VIII. Hanedanları genellikle İlk Ara Dönem başlığı altında tarihlenir. IX, X ve XI. Hanedanlıkları da içine alan İlk Ara Dönem geniş bir hanedanlık listesini kapsar.
İlk Ara Dönem, Mısırlılar tarafından Eski Mısır tarihinde Eski Krallığın sonu ile Orta Krallığın ortaya çıkışı arasındaki o döneme geleneksel olarak verilen isimdir.
Eski Krallık kıtlık ve zayıf liderlik nedeniyle zayıfladı. Bir teoriye göre küresel bir iklim soğutmasının neden olduğu Nil sellerinde ani beklenmedik felaketli bir azalmanın küresel bir iklim soğutmasının neden olduğu; Mısır, Etiyopya ve Doğu Afrika’daki yağış miktarını azalttığını ve büyük kıtlığa ve müteakip düşüşe katkıda bulunduğunu kanısına varılır.
VI. Hanedan’ın son firavunu Pepi II (veya muhtemelen Nitocris) idi. Tahtta çıktığında 6 yaşındaydı ve öldüğünde 100 yaşında olduğuna inanılıyordu. 94 yıllık bir hükümdarlık en uzun saltanattı. Saltanatının son yıllarına Pepi‘nin ileri yaşı nedeniyle Mısır verimsiz yıllar yaşadı . Ardından huzursuzluklar, karanlık günler başladı.
İki Krallık dağıldı ve bölge liderleri kıtlıkla baş etmek zorunda kaldı. MÖ 2160 civarında IX. ve X. Hanedanlıklar Aşağı Mısır’ı Herakleopolis Magna’daki başkentlerinden Akhtoy adlı bir firavundan kuvvetlendirdi. XI. Hanedanlık zamanında ise Yukarı Mısır Teb’de birleşti ve II.Mentuhotep ile de bu I. Ara Dönem sona erdi.
II.Pepi öldükten sonra insanlar istikrarı aradılar ama olaylar kargaşa içinde devam etti. Pepi ll‘in saltanatında yerel valiler Firavun’dan bağımsızlıklarını iddia etmeye başladığından merkezi hükümet zayıflatmıştı. Merkezi hükümetin uyguladığı otoriteden dolayı da bu dönem sona erdi.
VIII. Hanedanın kralları da kısa ömürlü olmuştur. Bu hanedanlığın olası iki kralı da Wajdkare ve Qakare Iby. Kısa sürede yol olan VIII. Hanedanlık sonrası Herakleopolis’ten gelen ve Meryibre Khety isimli biri IX. Hanedanlık‘ı ortaya çıkarmıştır.
VII – VIII. Hanedanlık Firavunları:
- Netjetkare
- Menkare
- Neferkare II
- Neferkare Neby
- Djedkare Smeai
- Neferkare Khendu
- Merenhor
- Neferkamin – Sneferka
- Nikare
- Neferkare Tereru
- Neferkahor
- Neferkare Periseneb
- Neferkamin Anu
- Quakare Ibi
- Neferkaure II
- Neferkauhor
- Neferirkare