XVIII. Hanedanlık
(MÖ 1550 – MÖ 1292)
XVIII. Hanedanlık Eski Mısır’ın hanedanları arasında en iyi bilinenidir. Mısır’ın en ünlü firavunlarına sahip olmasının yanı sıra mezar soyguncuları tarafından iki kez rahatsız edilmesine rağmen başarılamayan ve 1922’de Howard Carter tarafından keşfedilen Tutankhamun‘un mezarıdır. Bu hanedan bazen Thutmosis (İngilizce: Thoth çocuk) adı verilen dört firavun nedeniyle Thutmosid Hanedanı olarak bilinir.
Thutmose III
XVIII. Hanedanlık döneminin diğer önemli firavunları arasında Tutankhamen’in yanı sıra en uzun süre hükümdarlık yapan kraliçe firavun Hatshepsut (MÖ 1479 – MÖ 1458), Akhenaten (MÖ 1353 – 1336 / MÖ 1351 – 1334) ve kraliçesi Nefertiti.
Bu hanedanlık yaklaşık 250 yıl hüküm sürdü. Bu zamandaki firavunları çoğu Krallar Vadisi‘ne gömüldü. Çoğu zaman da diplomatik evlilikler yaptılar. Bu yabancı kralların kızları genellikle sadece çivi yazısı metinlerinde belirtilir ve diğer kaynaklardan bilinmez. Evlilikler muhtemelen bu devletler arasındaki iyi ilişkileri doğrulamanın bir yoluydu.
XVIII. Hanedan, XVII. Hanedanlığın son hükümdarı Kamose’un erkek kardeşi veya oğlu Ahmose I tarafından kurulmuştur. Ahmose, Hiksos yöneticilerini kovmuştur. Saltanatı İkinci Ara Dönem’in sonu ve Yeni Krallık‘ın başlangıcı olarak görülür. Ahmose‘den sonra oğlu I. Amenhotep sorunsuz şekilde tahtı devralmıştır.
Amenhotep I
Amenhotep I, muhtemelen erkek mirasçı bırakmadı ve bir sonraki Firavun olan Thutmose I evlilik yoluyla kraliyet ailesine girdi. Hükümdarlığı sırasında Mısır imparatorluğunun sınırları, kuzeyde Fırat’ta Karkamış’a ve güneydeki dördüncü kataraktın ötesinde Kurgus’a kadar uzanan en geniş alanlarına ulaştı. Thutmose I’ i, Thutmose II ve kraliçesi Hatshepsut izledi. Thutmose I‘in kızıydı ve kocasının ölümünden hemen sonra üvey oğlunun küçüklüğü sırasında firavun olduktan sonra yirmi yılı aşkın bir süredir hüküm sürdü ve daha sonra da Thutmose III firavun oldu.
Hatshepsut ve Thutmose III stelası
En büyük askeri firavun olarak bilinen Thutmose III firavun olduktan sonra uzun bir saltanat geçirdi. Oğlu Amenhotep II ile yaşlılığında ikinci bir saltanat daha geçirdi. Amenhotep II‘nin yerine oğlu Amenhotep III ve sonra da Thutmose IV tahtın varisi oldu. Amenhotep III‘ün hükümdarlığı bu hanedanda yüksek bir nokta olarak görülmektedir. Amenhotep III sadece XIX. Hanedanlık sırasında II. Ramses‘in çok daha uzun saltanatı ile karşılaştırılabilen büyük ölçekli bina yapımlarını üstlendi.
Ankhenaten (IV. Amenhotep)
Amenhotep III tahtını 12 yıla kadar adını Akhenaten olarak değiştiren oğlu Amenhotep IV ile paylaşmış olabilir. Bu birliktelik konusunda bazı uzmanlar uzun süre beraber yönettiklerini bazıları ise çok kısa sürdüğünü belirtir. Ayrıca böyle bir birliktelik olmadığına inanan birçok uzman da var.
Amenhotep IV saltanatının 5. yılında adını Ankhenaten olarak değiştirdi ve başkentini Amarna’ya taşıdı. Akhenaten saltanatı sırasında Aten – güneş – önce en önemli tanrı oldu ve sonunda Aten tek tanrı olarak kabul edildi. Tek tanrı inancı başlamış oldu.
Daha sonra Mısırlılar Amarna Dönemini talihsiz bir sapkınlık olarak gördüler. Akhenaten’in ölümünü takip eden olaylar belirsizdir. Yerine oğlu Tutankhamen geçti.
Tutankhamun’un altın maskesi
Bu hanedanlığın son iki kralı Ay ve Horemheb‘tir. Ay‘ın kral olmak için Tutankhamun‘un dul karısıyla evlendiği rivayetleri vardır. Çocuğu olmadığından generali olan Horemheb‘i tahta geçirdi. Bazı uzmanlar Horemheb‘in darbeyle tahta geçtiğini savunur. Horemheb‘inde çocuğu yoktu ve yerine Ramses I‘i atadı ve Ramsesler dönemi başlayacaktı.