Amenhotep III

FİRAVUN AMENHOTEP III

  • Adı : Amenhotep (Amun demektir), Amenophis olarak da bilinir.
  • Periyot: Yeni Krallık
  • Hanedanlık: 18. Hanedanlık
  • Selefi: Thutmose IV
  • Halefi: Akhenaten (Amenhotep IV)
  • Saltanatı: MÖ 1389 – 1351
  • Babası: Thutmose IV
  • Annesi: Mutemwiya
  • Karısı: Kraliçe Tiye, diğerleri Gilukhepa ve Tadukhepa
  • Çocukları: Veliaht Prens Thutmose, Akhenaten, Smenkhare, Sitamun, Henuttaneb, Iset, Nebetah, Beketaten
  • Ölüm Yılı: MÖ 1351
  • Defin Yeri: Krallar Vadisi
  • Mezar Numarası: KV22
  • Mezarın Keşfi: 1915 yılında Howard Carter

Amenhotep III, huzurlu ve sakin bir ülke yönetmiştir. Babası Thutmose IV hükümeti yönetiminde askeri dengenin iyi olduğunu bilirdi. Ancak kıt kaynaklarını yabancı yerlerdeki savaşlara ayırmıştır. Amenhotep’in saltanatı da diğer firavunlar gibi tapınak yapımında yükselmiştir. Amenhotep III ‘ün kızları, ilişkileri pekiştirmek için yabancı ülke krallarıyla evlenmiştir. Tapınak yapımını desteklemiştir. Dış ticareti geliştirmesi için ve Nubia’daki altın madenlerini genişletme amacıyla tapınak yapımına önem vermiştir. Tarımdaki büyüme, sanatı destekleme ve zenginleşmeye önem verirdi. Önceki firavunlarda bu tutum yoktu. Nil’in batı kıyısında Kawm el-Hitan’daki anısına yapılmış olan muazzam tapınak, inşa işlerinin çok muhteşem derecede olduğunu gösterir. İki büyük Memnon heykelini buradaki tapınağın girişine dikmiştir. 20 metre uzunluğundaki bu heykeller bizlere iyi fikir vermektedir. Mısır’da her yaptığı yapıt oldukça geniştir.

Tapınak şimdilerde neredeyse tamamen harap olmuştur. Temellerine bakıldığında boyutu 42 milyon feetkare’dir. Merneptah tarafından taş ocağı olarak kullanılmıştır. Nil taşması sonucu taşkınlar yapıların içlerine ve bahçelerine kadar girmiş, tapınak sular üstünde kalmıştır. Sembolik olarak denizden yükselen bir ada şekline gelmişti. Çamurdan yaptıkları duvarlar zamanla kaybolmuştur. Büyük tapınağın güneyinde yapılar koleksiyonu vardır. Bu tapınakta idari saraylar, şapeller ve konutlar vardı. Saray kıyı boyunca uzanmaktadır. 1 km x 2,5 km boyutundadır. Nil’in diğer kıyısında da tamamen insan gücüyle yapılmış Amenhotep III’ün Heb-Sed Festival yeri vardır.Bu tapınakta (Memnon Tapınağı)binlerce heykel keşfedilmiştir. Çoğu da hala ayaktadır. Karnak’taki Sfenksli caddede de onun izlerini görürsünüz. Çok iyi derecede korunmuş bu heykeller, 1989 yılında Luxor Tapınağı‘nda bulunmuştur. Genellikle Luxor Tapınağı‘nın müteahhitlerini dikkate almış, Karnak Tapınağı‘nı büyütmek için çok emek harcamıştır. Luxor Tapınağı‘na sonraları Akhenaten, Horemheb ve Ramses II ilaveler yaptırmıştır.

Kraliçe Tiya ve ailesi hakkında biraz bilgi vardır. Mezarları keşfedilmiş ve şu an Mısır Müzesi’nde gösterilmektedir. Amenhotep III, Krallar Vadisi‘nin batı tarafına defnedilmiştir. Burada göze çarpan diğer mezarlar Ay‘a aittir. Mezar 1799 yılında Napolyon’un askerleri tarafından keşfedilmiştir. Mezar çok hasar görmüş ve çoğu dekorasyonları duvarlardan düşmüştür. Tamamen yağmalanmış altınlar, ağaç yazıtlar kaldırılmıştır. KV22’de bulunan mezarı en eski mezardır. 1915 yılında Howard Carter tarafından keşfedilmiştir. Ellili yaşlarda ölen Amenhotep III, tahtı bırakmış ve yerine oğlu Amenhotep IV (Akhenaten) geçmiştir. Kafir Kral Akhenaten saltanata devam etmiştir.

Loading

Kontrol ediniz...

Eski Mısır’da Kadın Hükümdarlar

Eski Mısır’ın Kadın Hükümdarları Sırasıyla bilinen kadın hükümdarlar Neithhotep Merneith Hetepheres Nitocris Sobeknefru Ahhotep I …

Translate »
Menü
 TarihPedia