FİRAVUN NEFERTITI
- Adı : Nefertiti, Nefrertit de denir. Anlamı ” Harika Kadın” demektir.
- Periyot: Yeni Krallık
- Hanedanlık: 18. Hanedanlık
- Kocası: Firavun Akhenaten (Amenhotep IV olarak da bilinir)
- Kocasının Halefi: Smenkhare ve Tutankhamun
- Kraliçe olarak Saltanatı: MÖ 1351 – 1337
- Babası: Ay.
- Annesi: Bilinmiyor fakat Ay2ın ilk eşlerinden biri olduğu sanılır. Tey ya da Ankhesenamun
- Kocası: Akhenaten
- Çocukları: Altı kızı vardır. Meritaten, Meketaten, Ankhenspaaten, Neferneferuaten,Neferneferure ve Setepenre.
Beşi salgın hastalıktan ölmüş. Geriye Ankhenspaaten kalmış ve Tutankhamun ile evlenmiştir. - Ölüm Yılı: MÖ 1334
- Defin Yeri: Krallar Vadisi
Nefertiti, Tutankhamun‘un kayınvalidesidir. Eski Mısır boyunca güzelliğiyle meşhur olan Akhenaten‘in Kraliçesi Nefertiti, Mısır kraliçelerinden en çok bilinenlerden biridir. Nefertiti’nin ünlü heykeli Akhenaten‘in atölyesindeki heykellerde bulunmuştu. Onlardan birisi tanınabilir haldeydi. Amarna stilinden aşırıya kaçılmıştı. Akhenaten öldükten sonra tapınaklarının tamamı yıkıldığından bu çok önemli bir heykeldir. Nefertiti’nin soyu hakkında çok az bilgiye sahibiz. Kral soyundan geldiği kanısı ağır basıyor. Babası Amenhotep III ve Akhenaten‘in yüksek rütbeli memuruydu. Akhenaten ve Nefertiti’nin altı kızı olmuştur. Erkek çocuğu hakkında hiç bir kayıt bulunamamıştır. Akhenaten‘in halefleri olan Smenkhare ve Tutankhamun diğer kral karısı Kiya’nın çocuklarıdır.
Nefertiti’de şimdiye kadar görülmemiş güzellikte Amarna sanatı yapılmıştır. Oxford’taki Ashmolean Müzesin’deki taş kitabede, sıklıkla Tanrı Aten‘e kurbanlar sunması tasvir edilmiştir.
Ankhenaten gibi Nefertiti’ninde mumyası hakkında hiçbir iz bulunamamıştır. Ankhenaten‘in kral mezarının dışında, Nefertiti’ye ait kabartma resimler bulunmuştur.Fakat oraya gömüldüğüne dair gerçek bir delil yoktur. Varolan kayıtlara göre Ankhenaten saltanatının 12. yılı civarında ölmüştür. Bu durumda başka bir yere gömülmüş olabilir.