Senusret I

FİRAVUN SENUSRET I

  • Adı: Senusret, Senwosret, Ankhmesut
  • Periyot: Orta Krallık
  • Hanedanlık: 12. Hanedanlık
  • Selefi: Amenemhet I
  • Halefi: Amenemhet II
  • Saltanatı: MÖ 1971 – 1926
  • Babası: Amenemhet I
  • Annesi: Neferitatenen
  • Hanımı: Neferu III,
  • Çocukları: Ameny, Amenemhat-ankh, Itakayt, Sebat, Neferusobek, Neferuptah
  • Ölüm Yılı: MÖ 1926
  • Defin Yeri: Lisht’te Piramitte

Saltanatının on yılını babası Amenemhet I ile beraber yapan Senusret I, babası için askeri bir lider olarak da sayılmıştı. Libya harekatlarının başında hep o durmuştur. Saltanatı Lisht kentinde profesyonel bir hükümet ile başladı. Babası korumaları tarafından öldürülmüştü. Bu korumaları bulup hızlı bir şekilde cezalandırdı. Bu suikastçileri idam edip babasının “Amanemhet Kanunları” ismindeki taş yazıtına da ekledi.

Senusret I, 12. Hanedanlık’ın politik babası olarak addedildi. Dış politika onun saltanatı sırasında Nubia’ya odaklanmıştı. Mısır’ın güney sınırını 2. Katarakt’a kadar büyütmüştü. 1. ve 2. Katarakt arasındaki bu bölge Mısır’ın bir parçası olmuştu. Güney bölgeleri; altın, kuartz ve değerli taşlar ile zengindi. Amenemhet I tarafından yapılan duvarlar Sina’daki ticaret yolunu koruyordu.

Senusret I, Mısır’ın her yerindeki tapınakların tadilatı ve yeniden yapılması konusunda kendini sorumlu hissetmişti. Bir veya birden fazla taş ya da taş bloklar eklediği yapılar çoktur. İlk olarak Karnak’taki tapınağı genişletmiş, Heb-Sed festivali için Beyaz Şapeli yaptırmıştı. Abidos’taki Khent-amentiu-Osiris tapınağını yeniden yaptırmış, Osiris kültünün önemini vurgulamıştır. Burası çok popüler bir tapınak olmuştur. Heliopolis’te bir tapınak yaptırdı ve içine de 30. yılını kutlamak için kırmızı granitten, iki tane 20 metrelik ve 121 tonluk obelisk diktirdi. Obelisklerden birisi halen daha durmaktadır ve Mısır’ın en eski obeliski olmuştur.

Ölüm tapınağı ve Lisht’de babasının piramidine çok yakın bir piramit de yaptırmıştır ve “Senusret İki Bölgeye Bakışı” denilmiştir. Senusret’in piramidi babasının piramidinden daha geniştir. Piramidinin garip bir yapısı vardır. Farklı bölümlerde desteklediği yapısı kalkerle kaplanmış ve bütün boşluklar da kumla doldurulmuştur. Taş katmanlarla desteklemiş fakat bu stil uzun ömürlü olmamış ve piramidin çok az parçası hayatta kalabilmişti. Kahire yolunda ileride Amenemhet Piramidi’ni görebilirsiniz.

İçinde küçük piramitler de bulunmaktadır. Mezarlardan dokuzu hanımları ve cariyelerine aittir. Bir tanesinde Kraliçe Nofret I için olduğunu gösteren kabartma şekiller vardır. Şu an yapının altında tamamen su tabakası bulunmaktadır. Arkeolojik metotlarla hiçbir zaman araştırılmamıştır.

Piramit kompleksiyle birleştirilmiş Vadi tapınağı bulunamamış fakat ölüm tapınağından kalanlar gözükmektedir. Ölüm tapınağında sekiz büyük ayakta duran ve oturan heykeller bulunmuştur.

Senusret I, oğlu Amenemhet II ile 3-4 yıl beraber ülkeyi yönetmiş ve yerini ona bırakmıştır.

Loading

Kontrol ediniz...

Eski Mısır’da Kadın Hükümdarlar

Eski Mısır’ın Kadın Hükümdarları Sırasıyla bilinen kadın hükümdarlar Neithhotep Merneith Hetepheres Nitocris Sobeknefru Ahhotep I …

Translate »
Menü
 TarihPedia